Πως να έρθετε στη Θεσσαλονίκη

Share

http://www.thessaloniki.travel/images/geitonies/3.jpgΜε στρατηγική θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη είναι εύκολα προσβάσιμη, με όλα τα μεταφορικά μέσα. Διαθέτει Διεθνές Αεροδρόμιο (Διεθνές Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με Κωδικό ΙΑΤΑ SKG), Σιδηροδρομικό σταθμό, Λιμάνι, Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων και συνδέεται οδικώς με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω εθνικών και διεθνών αυτοκινητόδρομων. Με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο, αυτοκίνητο ή κρουαζιερόπλοιο, δείτε τους τρόπους που μπορείτε να έρθετε στη Θεσσαλονίκη και επιλέξτε τον καλύτερο για σας.

Αεροπλανο
To Διεθνές Αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ (SKG) συνδέει τη Θεσσαλονίκη με 31 περίπου χώρες και πάνω από 60 πόλεις του εξωτερικού με απευθείας πτήσεις, καθώς και με 35 πόλεις και νησιά της Ελλάδας (απευθείας πτήσεις και transit). O αριθμός των συνδέσεων μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Από το Διεθνές Αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ διακινούνται 5,59 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως (στοιχεία του 2015).

Το αεροδρόμιο απέχει μόλις 16 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Συνδέεται απευθείας με το κέντρο της πόλης μέσω των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ Νο78 και Νο78Ν (νυχτερινή) και μέσω του σταθμού μετεπιβίβασης ΙΚΕΑ, με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, το κέντρο και τις ανατολικές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης. Στο χώρο του αεροδρομίου σταθμεύουν ΤΑΧΙ για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Το κόστος της διαδρομής από το αεροδρόμιο στο κέντρο είναι 18 ευρώ περίπου.

Στο αεροδρόμιο θα βρείτε ανταλλακτήριο συναλλάγματος, μηχανήματα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών (ATM), επιχειρήσεις εστίασης, καταστήματα αφορολογήτων ειδών (Duty Free), άλλα καταστήματα, πάρκινγκ, εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων κλπ. Το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 8:30 έως τις 20:00 (εκτός αργιών).

Τρένο

Ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός είναι ο κεντρικός επιβατικός σταθμός της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου. Διαθέτει επτά αποβάθρες και στο εσωτερικό του λειτουργούν εμπορικά καταστήματα. Χρησιμοποιείται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως αφετηρία ή σημείο μετεπιβίβασης στις λοιπές αμαξοστοιχίες που καλύπτουν όλο το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας. Από τον σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης ξεκινά η προαστιακή γραμμή Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Φλώρινα και διέρχονται η προαστιακή γραμμή Θεσσαλονίκη – Λάρισα (παράλληλα εξυπηρετεί δέκα ενδιάμεσους σταθμούς) και η υπεραστική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Δίκαια ενώ πραγματοποιούνται και διεθνή δρομολόγια με προορισμό τη Σόφια, τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

Αγορές εισιτηρίων μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της ιστοσελίδας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή στα σημεία πώλησης εισιτηρίων και επικοινωνίας:

1. Επιβατικός Σταθμός Θεσσαλονίκης
Ωράριο Λειτουργίας: Όλο το 24ωρο
Τηλ: 2310-599 421

2. Γραφείο Ταξιδίων και Τουρισμού ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Αριστοτέλους 18, Θεσσαλονίκη
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00–15.30

Λεωφορείο
ΚΤΕΛ ‘Μακεδονία

Ο Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ ‘Μακεδονία’ αποτελεί σημείο αναφοράς για τις υπεραστικές οδικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιεί 800 δρομολόγια ημερησίως, εξυπηρετώντας 41 ΚΤΕΛ, 5 γραμμές εξωτερικού (Γερμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Τσεχία, Σλοβακία) και 10 ακτοπλοϊκές γραμμές. Οι υποδομές του περιλαμβάνουν καφέ, εστιατόρια, κλειστό και ανοιχτό χώρο στάθμευσης, υπηρεσίες φύλαξης αποσκευών, δωρεάν Wi-Fi και είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω 12 γραμμών της αστικής συγκοινωνίας καθώς και μέσω ΤΑΧΙ.

Διεύθυνση: Γιαννιτσών 244

ΚΤΕΛ Χαλκιδικής
Ξεχωριστός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων λειτουργεί για την μεταφορά των επιβατών στα τουριστικά θέρετρα του Νομού Χαλκιδικής. Το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής βρίσκεται στο 9ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών. Σταθμαρχεία λειτουργούν στη Νέα Καλλικράτεια, στα Νέα Μουδανιά, στην Κασσανδρεία και στην Αρναία. Στο ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ υπάρχει και αποθήκη δεμάτων όπου γίνεται αποστολή και παραλαβή δεμάτων από και προς Χαλκιδική. Οι εγκαταστάσεις του είναι προσβάσιμες σε άτομα ΑμεΑ. Το δίκτυο δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας συνδέει καθημερινά το ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ με την πόλη της Θεσσαλονίκης ενώ η πρόσβαση γίνεται και μέσω ΤΑΧΙ.

Αυτοκίνητο
Η Εγνατία Οδός είναι το ελληνικό τμήμα του διευρωπαϊκού άξονα Ε90
Μέσω της Εγνατίας Οδού η Θεσσαλονίκη προσεγγίζει προς τα δυτικά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απ’ όπου υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση
με την Ιταλία και προς τα ανατολικά τους Kήπους του Έβρου στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Επιπλέον, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας οδού εξασφαλίζουν τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη. Η Εθνική Οδός Πατρών -Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, συνδέει την πόλη της Θεσσαλονίκης με την πρωτεύουσα της Ελλάδας και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου Ε75.

Πάρκινγκ: στην πόλη λειτουργούν πολλά δημοτικά και ιδιωτικά πάρκινγκ. Το κόστος για την 1η ώρα κυμαίνεται από 2,5 – 4 ευρώ και είναι μειωμένο για κάθε επόμενη ώρα.

Πλοίο
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για πάνω από 2300 χρόνια, αποτελεί τον σημαντικότερο λιμένα της Μακεδονίας και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η πλεονεκτική γεωγραφική του θέση και οι εξαιρετικές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις του, συντελούν ώστε να είναι ο μεγαλύτερος λιμένας διαμετακομιστικού εμπορίου της Ελλάδας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και απέχει ένα χιλιόμετρο από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και 16 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί σταθμό πολλών κρουαζιερόπλοιων που πραγματοποιούν κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, με πάνω από 26.000 αφίξεις επιβατών το χρόνο (στοιχεία 2015). Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ξεκινούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες και πιο συγκεκριμένα με τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Ο επιβατικός σταθμός «Μακεδονία», που στεγάζεται στο ισόγειο νεοκλασικού κτιρίου στην είσοδο του λιμανιού, διαθέτει σύγχρονες αίθουσες που καλύπτουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις. Με καφέ, ρεστοράν, χώρους εκδηλώσεων, σινεμά και τρία Μουσεία, έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης και αγαπημένο σημείο διασκέδασης για ντόπιους και επισκέπτες.

Ταξί, λεωφορεία, sightseeing buses, ποδήλατα συνδέουν το λιμάνι με την πόλη.

 

Περισσότερα στο www.thessaloniki.travel

Share